Trambolin üzerinde sıçrama egzersizleri özellikle güne başlarken kendinize yapabileceğiniz en güzel iyiliklerin başındadır. Sağlık ve fitness bakımından başka hiçbir egzersizde aynı etkiyi göremeyeceğiniz trambolin ile sıçrama, eğlenceli olduğu kadar faydalıdır. Sıçrama ile birlikte gelen esneme, vücuda birçok açıdan olumlu yönde etki eder ve performansınızı da üst seviyeye çıkarır. Trambolin egzersizleri denge kabiliyeti başta olmak üzere vücut koordinasyonu, elastikiyet ve kas yapısı geliştirme konularında son derece etkilidir. Trambolinde yapacağınız yalnızca 15 – 20 dakikalık egzersizler sonucunda bile vücudunuzu forma sokmaya başlayabilir, üstelik bu esnada yer çekimine meydan okuyarak doyasıya eğlenebilirsiniz. Trambolin, yediden yetmişe her yaştan ve spor düzeyinden kişiye eksiksiz bir egzersiz alternatifi sunar. Gelin, trambolin sporuna ve vücutta yarattığı mucizevi etkilere birlikte göz atalım.
Zıplama Antrenmanı
Zıplama antrenmanının en belirgin faydası vücudun sıçrama aktivitesiyle birlikte beynin “Serebellum” adlı bölgesinin uyarılmasıdır. Bu bölge, beyinde denge ve kaba motor becerileri ile konsantrasyon ve odaklanmadan sorumludur. Güne başlarken ya da gün içinde yapılacak 5 dakikalık bir trambolinle zıplama antrenmanı, hem yetişkinlerde hem de çocuklarda dikkat becerilerinin gelişmesine ve odaklanma sorununun çözülmesine yardım eder.
Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) yaptığı araştırmalara göre günde sadece 10 dakika zıplama egzersizi yapan bir bireyin kalp ve damar sisteminde 30 dakika koşu yapmış gibi olumlu etkiler gerçekleşir. Özellikle kan dolaşımına ve oksijen akışına fayda sağlayan trambolinle zıplamak; baş, boyun ve sırt bölgelerindeki ağrıların azaltılması konusunda da yardımcıdır. Ayrıca zıplama esnasında anlık olarak gerçekleşen “ağırlıksız kalma” hali ve hemen arkasından gelen yer çekimi etkisi, iki yönlü çalışan bir pompa gibi hücrelerden zararlı toksinleri çekerek kan dolaşımı ile gelen besin ve oksijenleri onların yerine yerleştirir. Böylece lenfatik sıvı dolaşımı etkisi artacağından, toksinlerin atılmasına ve vücudun kendi kendini temizlemesine yardımcı olur.
Trambolin Egzersizlerinin Faydaları
Yapılan herhangi bir egzersiz kalp atış hızını artırıyorsa buna kardiyovasküler egzersiz adı verilir. Koşu veya tempolu yürüyüş gibi egzersizler, kalp sağlığı için oldukça faydalıdır. Ancak tek farkla: Koşu ya da tempolu yürüyüş sırasında kalça, dizler, sırt, bacak, bilekler ve omurga diskleri bir hayli zorlanır. Buna karşın koşuyu bir trambolin üzerinde yapmayı denerseniz bu zorlanma ve sarsıntı yüzde 95’e kadar azalır. Ayrıca kalp de koşuya oranla çok daha fazla çalışır. Örneğin, 12 dakikalık bir sıçrama sırasında koşma egzersizine göre 10 kalori daha fazla yakabilirsiniz. Böylece fazla yağlarınızdan kurtulmak istiyorsanız trambolin ile zayıflama egzersizleri yapabilir, sert zeminde koşmaya göre çok daha fazla kalori harcarken diğer eklemlerinizin sağlığını da koruyabilirsiniz.
Son zamanlarda yapılan bir başka araştırmaya göre sıçramanın kemik yoğunluğunu artırdığı da ortaya konmuştur. Araştırmaya göre 8 ay boyunca 10 ve üzerinde sıçrama hareketi yapan çocuklarda, diğer çocuklara oranla %1,2 daha fazla kemik yoğunluğu tespit edilmiştir. İlk anda bu oran kulağa çok küçükmüş gibi gelse de aslında yüzde 5 oranındaki bir kemik yoğunluğu artışının, osteoporotik kırılma ihtimalini yüzde 40’ın üzerinde azalttığı bilinir. Böylece yüzde 1’lik bir kemik yoğunluğu artışının bile ne kadar önemli olduğu söylenebilir.
Trambolin ile sıçrama egzersizlerinin diğer faydaları da şöyle özetlenebilir:
- Gün içinde 20 dakika trambolin antrenmanı, 1 saatlik kardiyo koşusuna eş değerdir.
- Metabolizmanın hızlanmasını sağlarken kalori ve yağ yakımını da hızlandırdığı için kilo vermeye yardımcı olur.
- Damarların genişlemesini sağlayan sıçrama, kan basıncını düşürür ve kan akışını rahatlatır. Böylece pek çok vücut bölümünde doğal bir ağrı kesici etki yaratır.
- Endorfin hormonunun artmasını sağlar ve sinir sistemini strese karşı korur.
Kilo Verdirir
Vücudunuzun yağ oranını azaltmak, kilo kaybetmek ve formda kalmak istiyorsanız zıplamak sizin için ideal egzersiz olabilir. Çünkü trambolinde zıplamak için belirli bir spor kondisyonunuz ya da geçmişiniz olması gerekmez. Kardiyovasküler egzersizlerin büyük çoğunluğunda vücudunuzdaki kas gruplarınız zorlanabilir. Ancak trambolinde zıpladığınızda tüm kas gruplarınızı bir arada ve etkili bir şekilde çalıştırabilir, sert bir zeminde zıplamaya oranla kaslarınıza çok daha az zorlayıcı kuvvet uygulayabilirsiniz. Zıplamak, birçok egzersiz türünden daha fazla kalori harcamanızı sağlar. Yaklaşık 12 dakika boyunca zıplamak, 12 dakika boyunca koştuğunuzda harcadığınızdan ortalama 10 kalori daha fazla yakmanıza olanak tanır. Üstelik bu esnada koşuya kıyasla daha az yorulur, kondisyonunuzu ve dayanıklılığınızı eş değer ölçüde geliştirebilirsiniz.
Zıplamak lenf sisteminizi uyaran egzersizler arasındadır. Lenf sisteminiz uyarıldığında metabolizmanız da daha hızlı çalışır. Böylece vücudunuzdaki toksinlerin ve ödemlerin atılması kolaylaşır. Bu sayede daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz.
Enerji Artırır
Trambolinde ritmik bir şekilde zıpladığınız takdirde vücudunuzdaki tüm büyük kas grupları bir arada çalışır. Bir yandan da kan dolaşımınız hızlanır ve vücudunuz kan akışını daha az kullandığınız kas gruplarına doğru yöneltir. Bu sayede gündelik yaşamda sıklıkla kullandığınız kas grupları gevşer ve kalp ritminiz düzelmeye başlar.
Kan dolaşımınızın hızlanmasının bir diğer sonucu olarak vücudunuzdaki hücrelere taşınan oksijen ve besin miktarı artar. Sıçrardığınızda oluşan anlık ağırlıksızlık durumunuz ve yere indiğinizde yer çekiminin oluşturduğu etki, zararlı kimyasal maddelerin hücrelerden atılmasına yardımcı olur. Öte yandan, egzersiz yapmak vücudunuzdaki mutluluk hormonu olarak da adlandırılan endorfinin salgılanmasını sağlar. Böylelikle hem fiziksel hem de mental açıdan kendinizi daha iyi hissedebilir, daha enerjik ve keyifli bir gün geçirebilirsiniz.
Eklemleri Korur
Kemik yoğunluğunun az olması osteoporotik kırılma ve sakatlık riskini de beraberinde getirir. Yapılan araştırmalar, sıçrama egzersizinin özellikle çocuklarda kemik yoğunluğunun artmasına yardımcı olduğunu kanıtlar. Bu nedenle zıplamanın faydaları arasında kemiklerin ve eklemlerin güçlenmesi de yer alır. Diğer yandan, sıçramanın tüm vücut kaslarını çalıştıran bir egzersiz olması nedeniyle, yalnızca trambolinde zıplayarak denge, kondisyon ve dayanıklılık becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Üstelik bu esnada sert zemin üzerinde yapılan egzersizlere kıyasla çok daha güvenli şekilde hareket edebilir, eklemleriniz üzerindeki darbe etkisini minimum düzeyde tutabilirsiniz. Yalnızca 20 dakika boyunca sıçrayarak yaklaşık 1 saatlik koşu antrenmanının oluşturduğu kardiyovasküler etkiyi elde edebilir, kemik ve eklem sağlığınızı korumak için önemli bir adım atabilirsiniz.
Bağışıklığı Güçlendirir
Organlarınızda, eklemlerinizde ve dokularınızda bulunan tüm hücrelerin güçlenmesini ve sağlığınızı korumayı hedefliyorsanız trambolinin faydaları sizi hayal kırıklığına uğratmayacak. Vücudunuzdaki hücrelerin zayıf ve dirençsiz olması bağışıklık sisteminizi de doğrudan olumsuz etkiler. Çünkü zayıf hücreler bağışıklık sisteminizin güç kaybetmesine ve vücudunuzun hastalıklara karşı daha savunmasız hale gelmesine yol açar. Trambolinde zıpladığınızda artan yer çekimi kuvveti, vücudunuzdaki tüm hücrelerin yaklaşık 5 kat daha aktif çalışmasına yardımcı olur. Bu sayede koşu ya da yürüyüşe kıyasla çok daha verimli şekilde egzersiz yapabilir, hücrelerinizi ve bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
Hem açık hem de kapalı alanda yapılabilecek en keyifli egzersizlerden biri, trambolin ile zıplamaktır. Güvenli ve keyifli bir ortamda trambolinle zıplama egzersizleri yapmak, yer çekimine meydan okuyarak doyasıya eğlenmek ve spor yapmak istiyorsanız FlyZone sizi bekliyor. Trambolin parkı konseptinde tasarlanan FlyZone’da eğlence ve adrenalin dolu bir gün geçirebilir, birbirinden eğlenceli parkurları deneyebilirsiniz.