Zıplama ya da sıçrama, en temel egzersiz hareketlerinden birisidir. Hemen hemen her egzersiz programında yer verilen zıplama, vücuda zindelik katan aktiviteler arasında yer alır. Zıplama hareketleri bazen spordan önce vücudu egzersize hazırlamak için ısınma amaçlı tercih edilse de, başlı başına bir aktivite olarak düşünülmelidir. Çünkü zıplamak ayak parmak uçlarından omuzlara kadar vücuttaki hemen hemen her kası ve hücreyi etkiler. Elbette buna bağlı olarak zıplamanın faydaları da çeşitlenir.
Zıplama bedeni güçlendirmekten stresi azaltmaya kadar birçok etkiye sahiptir. Zihnin tazelenmesi, güne daha dinç uyanma, bedenin daha dengeli olması, güçlü bir bünyeye sahip olma ve metabolizmanın daha hızlı çalışması zıplamanın en önemli faydaları arasında sayılır. Zıplama, zayıflamak isteyenler için de en eğlenceli aktivitelerden biridir. Zıplama hareketleri kalori harcamak ve fit kalmak için etkili bir yöntem olarak görülür. Ayrıca damarları genişleterek kan basıncını azaltması, kalp ritmini düzenlemesi, kan dolaşımını rahatlatması ve vücudun enerji seviyesini artırması da zıplamanın etkileri listesine alınabilir.
Zıplamak ve Kemik Yapısının İlişkisi
Zıplamanın ilk akla gelen etkilerinden biri kemikleri güçlendirmesidir. Bu nedenle özellikle küçük yaşlardaki çocuklar için zıplama egzersizleri son derece önemlidir. Çocuklar zıplama hareketlerini yaparken hem eğlenir ve keyifli zaman geçirir hem de kemikleri ve iskelet sistemleri için oldukça faydalı bir egzersiz yapmış olur.
Zıplama hareketleri kemiklerin zamanla güçlenmesini ve kırılma riskinin azalmasını beraberinde getirir. Zıplamanın kemiklerin kırılması ve çatlamasına karşı etkili bir egzersiz olduğunu gösteren çeşitli araştırmalar bulunur. Üstelik zıplamak sadece çocukların zevk aldığı bir aktivite olarak düşünülmemelidir. Yetişkinler de egzersiz programlarına zıplama aktivitelerini dahil ederek kemiklerinin daha güçlü olmasını sağlayabilir.
Kemik Yoğunluğu Artışı
Zıplama hareketi sadece kemikleri ve iskelet sistemini güçlendirmez, aynı zamanda kemik yoğunluğu artışı da sağlar. Özellikle yüksek yoğunluklu ritmik zıplama egzersizlerinin birçok farklı aktiviteden daha çok kemik yoğunluğu artışı sağladığı düşünülür. Araştırmalara göre düzenli olarak yapılan zıplama egzersizleri kemik yoğunluğunun artmasına olanak tanır. Son yıllarda yapılan bir araştırmada, 8 ay boyunca evde, günde en az 10 defa zıplama hareketi yapan çocukların kemik yoğunluğunda diğer okul aktivitelerini yapan çocuklara göre yaklaşık yüzde 1.2 oranında artış olduğu tespit edilmiştir. Kemik yoğunluğundaki bu artış oranı ise kemiklerin zamanla çok daha dayanıklı ve sağlam yapıya ulaşmasını sağlar. Yine son yıllarda yapılan birçok araştırma kemik yoğunluğundaki yüzde 5 oranındaki artışın kırılma riskini yaklaşık yüzde 40 oranında düşürdüğünü gösterir. Bu bilgi kapsamında yüzde 1.2 oranındaki kemik yoğunluğu artışının da önemi ortaya çıkar.
Hücreler ve Kemik Dokusu
Zıplamanın faydalarından bir diğeri ise hücrelerin yenilenmesini sağlamasıdır. Hücrelerinizin sağlıklı ve daha uzun ömürlü olmasını istiyorsanız ritmik zıplamayı denemeniz gerekir. Zıplama hareketleri zayıf hücrelerin ve kemik dokusunun güçlenmesine yardımcı olur. Bunun nedeni ise zıplama sonucu yer çekiminin gücünün artması ve vücudunuzdaki hücrelerin normalden yaklaşık 5 kat daha fazla çalışmasıdır. Böylece bağışıklık hücreleri de daha fazla çalışmaya başlar, diğer bir ifadeyle bağışıklık sisteminiz zamanla hastalıklara karşı daha dirençli ve dayanıklı hale gelir. Zıplama bağışıklık sisteminin yanında fiziksel güçlenmeye de olanak tanır. Bu da fiziksel sağlığın devamlılığında önemli bir rol oynar.
Etkileri ile hem bedeni hem zihni tazeleyen zıplama, 7’den 70’e her yaş grubundan kişinin rahatlıkla ve keyifle yapabileceği bir aktivitedir. Siz de Flyzone Trambolin Park’ta zıplamanın tadını çıkarabilir, ister tek başınıza ister sevdiklerinizle eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.